Lonneke Blog 3
10/01/2019
1 min

Tof of irritant? Voice-overs opnemen in een externe studio

10/01/2019
1 min
Vanochtend moest ik voor een voice-over klus helemaal naar het pittoreske Veldhoven! Wel heerlijk hoor, kon ik eindelijk mijn Cliootje uit '94 weer eens even lekker op z'n staart trappen. Ik moest een aantal radiocommercials inspreken. Ze zijn overigens vanaf volgende week te horen op Radio 2 en dan zal ik ze ook hier plaatsen, maar dat terzijde.

Hoe gaat dat nou, zo'n klus? 

Ik wil het eens even hebben over hoe heel veel klussen er in de praktijk aan toe gaan wanneer je op mag nemen in een externe studio.
Veel voice-overs vinden het een verschrikkelijk onderdeel: je komt aan bij een studio en de teksten zijn nog niet definitief. Of ze zijn wel definitief maar je ziet direct dat ze beter een minuut zendtijd in plaats van 20 seconden hadden kunnen inkopen voor deze lap tekst. Er moeten namelijk 600 woorden in 20 seconden gepropt worden. Wat dus nooit kan. Of je hebt bijvoorbeeld te maken met vertalingen vanuit het Engels naar het Nederlands die voor geen meter kloppen of lekker bekken.

Geheimpje...

Nu kost het natuurlijk in verhouding veel tijd om de teksten in orde te maken en eigenlijk ben je werk aan het doen dat de opdrachtgever had moeten doen, maar heel eerlijk? Stiekem vind ik het altijd súperleuk om mee te denken en de teksten zo te verbouwen dat het wél past. Zonder de kern te verliezen. Te sleutelen aan 'pay-offs' en 'call-to-actions'.

'Wordsmithing' heet dit, heb ik vandaag geleerd. Supercool toch? Ben je ineens een woordsmid. Geweldig. 10 uit 10 keer wordt dit meedenken overigens ook enorm gewaardeerd. Want weet je...ik als voice-over heb toevallig wél de ervaring in huis van hoe het daadwerkelijk klinkt wanneer je het opleest. Dat bijvoorbeeld schrijftaal iets heel anders is dan spreektaal. Dat sommige zinnen veel vloeiender lopen als je ze gewoon omdraait. Dat punten en komma's, rust en 'gevoel' heel veel secondes en dus centen kosten. En dat dingen als: ga SNEL naar huppeldepup punt nl, tegenwoordig écht geen toegevoegde waarde meer hebben maar gewoon alleen lekker zijn voor de rijm. Ik hou ervan. Ik hou van thuis inspreken maar ik hou nog veel meer van op locatie inspreken. Ook al kost het me 10x zoveel tijd als wanneer ik het thuis doe, ik vind de interactie en het live schakelen met de geluidstechnici en de opdrachtgevers echt heer-lijk. Op dit soort momenten besef ik me altijd weer eens extra goed wat voor kneiterleuke baan ik eigenlijk heb! 
Reacties